FANNY OG ALEXANDER

Fanny og Alexander er krøniken om familien Ekdahls liv. Den berettes gjennom gutten Alexsanders følsomme øyne, og Alexander er på mange måter Bergmans alter ego i denne til dels selvbiografiske filmen. Med sin brede og inntrengende skildring av en gutts oppvekst, er Fanny og Alexander også en studie av den kunstneriske fantasiens tilblivelse og utfoldelse.

BAUHAUS SPIRIT

For snart hundre år siden så en radikal kunstnerisk utopi, som fremdeles påvirker vår verden av i dag, dagens lys i en søvnig, tysk småby. Bauhaus ble grunnlagt i 1919 av Walter Gropius, og formålet var å forene skulptur, maling, design og arkitektur til en kombinert, konstruktiv disiplin. Det er en syntese av frigjort fantasi og stringent struktur.

BETWEEN TWO SEAS

Under en kort tur til hjembyen på en liten øy nær Kairo, blir Zahras eldste datter utsatt for en tragisk ulykke. Dette sender Zahra ut på en kamp for å endre det lille samfunnet, preget av patriarkalske og kvinneundertrykkende tankemåter.

GHOST TROPIC

En nydelig film om en kvinnes vandring gjennom Brussel en mørk natt. Khadija er på vei hjem fra vaskejobb seint på kvelden og klarer å sovne på banen. Når hun våkner ved endestasjonen går det ikke flere tog og ikke har hun penger til taxi. Nattbussen er typisk ute av drift og veien hjem til Molenbeek er urimelig lang. På denne veien møter hun mennesker, de aller fleste hyggelige og hjelpsomme.

PUSH

Kostnadene ved å bo stiger vanvittig i hele den rike verden. Det samme er ikke tilfelle med folks inntekter. I Push møter vi Leilani Farha, spesialinspektør for FNs boligprogram. Hennes reiser til byer i forskjellige verdensdeler avdekker uhyggelige likhetstrekk i hvem som blir gjort hjemløse, i bo-områder som blir kjøpt opp og hvorfor dette skjer.

PLAYTIME

Det er noe skrudd ambisiøst over dette prosjektet: Filmskaperen Jacques Tati skulle lage en – på papiret – liten film om den hengslete og en smule fremmedgjorte Monsieur Hulot. Det ble – for å si det mildt – en dyr affære. Det som skulle være en liten film endte med å bli Frankrikes til da dyreste produksjon noensinne.

LANDLESS

The Landless Workers Movement er en marxistisk inspirert sosial bevegelse i Brasil, med et uformelt medlemstall på 1,5 millioner. Målet med bevegelsen er å gi fattige arbeidere tilgang til land. Brasils president Jair Bolsonaro beskrev nylig bevegelsen som en «fiende av staten».