Billetter

Pour Don Carlos. Regi: Musidora & Jacques Lasseyne. Frankrike 1921. Språk: stum. Mellomtekst: engelsk. Aldersgrense: 15 år. DCP, 1t 30min.

Pour Don Carlos var det første kreativt autonome verket den legendariske stumfilmstjernen Musidora regisserte. Hun spilte i en rekke produksjoner på både lerret og scene; mest kjent er hun for rollen som Irma Vep i Gaumonts kriminalserie Les vampires (1915–1916), og som Marie Verdier i Judex (1916). I 1919 etablerte Musidora sitt eget produksjonsselskap Société des Films Musidora, og filmen Pour Don Carlos ble selskapets største produksjon.

Pour Don Carlos er basert på en roman av Pierre Benoît, og handlingen utspiller seg under de såkalte karlistkrigene i Spania på 1800-tallet. Benoît insisterte på at Jacques Lasseyne, en spansk dignitær som investerte i produksjonen, skulle være medregissør. Filmen ble spilt inn i Baskerland i 1920. Den representerer et vendepunkt i Musidoras karriere og tente gnisten til hennes lidenskapelige kjærlighetsforhold til et land og en kultur som tok imot henne som en stor stjerne. Men først og fremst møtte hun Antonio Cañero, en tyrefekter som ble hennes tekniske rådgiver i arbeidet med filmen. På grunn av ham gjorde hun alt hun kunne for å forsikre seg om at framtidige produksjoner, helt fram til 1926, ble spilt inn i Spania. Pour Don Carlos hadde premiere i Paris og Madrid i desember 1921, i en nedkortet versjon fordi den opprinnelige lengden på tre timer gjorde det umulig å slippe den i datidens marked.

Relaterte filmer