Film skaper lidenskap, men filmhistoriens arkiver kan virke avskrekkende. Å vite hvor man skal begynne kan være litt av en nøtt, uansett om du vil sette deg inn i regissørs filmografi, erobre en ny subsjanger eller se deg opp på én spesifikk skuespiller. Derfor kan en god anbefaling være alt som skal til for å sende deg ut på ferden fra novise til bedreviter.

Your Next Obsession: En av filmhistoriens mest ikoniske par, Humphrey Bogart og Lauren Bacall.

«No one has ever written a romance better than we lived», skrev Bacall i sine memoarer. Da Bogart og Bacall møttes på settet til To Have and Have Not var det noe som sa klikk. De fire filmene de spilte i sammen er beviset på akkurat det.

Humphrey Bogart var megastjernen som ikke fant seg til rette i sitt privatliv. Han vokste opp på Manhattans Upper West Side i en velstående familie, i sterk kontrast til den hardbarkede, kjederøykende og whiskydrikkende filmpersonaen han ble kjent for. I 1943 var han gift for tredje gang og i et ekteskap som lignet mer på en krig enn et forhold. På filmfronten var det annerledes. Etter ti år med varierende suksess som filmskuespiller fikk han i 1941 sjansen i High Sierra, og rett etterpå i Malteserfalken, John Hustons første film som gjorde A-kjendiser av de begge. I Casablanca året etter hadde han sin første hovedrolle i en romantisk film, og med den ble han udødelig.

Lauren Bacall var en ung jødisk kvinne fra Bronx. 17 år debuterte hun på Broadway, og Hollywood fikk øynene opp for henne gjennom et modelloppdrag for Harper’s Bazaar. Til tross for en aldeles håpløs screen-test der hun var så nervøs at hun knapt fikk frem et ord, valgte regissør Howard Hawks å signere henne umiddelbart. Hun var 18 år gammel og ble tatt under vingene til en av Hollywoods store regissører, ikke rart hun var nervøs. Denne nervøsiteten er ogs opphav til en annen av hennes signaturer innen filmen. Hun fikk begrepet «The Look» hengende ved seg, en positur hvor hun bøyde hodet nedover og hvor hun så opp og frem. I følge henne selv oppsto det av en skjelvende nervøsitet, og dette var eneste måten hun kunne holde hodet sitt stødig på.

Koblingen eldre menn og yngre kvinner var like vanlig i Hollywood på 1940-tallet som brødskiva i Norge. Likevel var forholdet en skandale. Én ting var at en middelaldrende mann hadde en romantisk flørt med en ung skjønnhet, noe helt annet var det at to med så stor aldersforskjell virkelig fant hverandre. Så merkelig det enn kan høres ut, var den største skandalen at forholdet var gjensidig og ekte.

To Have and Have Not var første film de gjorde sammen, og fra da av skjønner vi at dette er et filmpar utenom det vanlige. Det er nesten vanskelig å
forstå at den kvinnelige hovedrollen spilles av en dirrende nervøs tenåring som aldri før hadde spilt i en film. Så dempet og behersket var hennes skuespill at det skulle vise seg å passe perfekt til Bogarts allerede godt etablerte karaktertrekk. De hadde en umiddelbar kjemi, og de spilte mer på hverandre enn mot hverandre.

Bogie & Bacall ble ikke bare en umiddelbar suksess, de ble et begrep. De spilte sammen i tre filmer til; The Big Sleep, Dark Passage og Key Largo. I løpet av disse ble de to for filmikoner å regne: Han som en livstrøtt romantiker – hard utenpå, myk inni – hun som en iskald femme noir som vet hva hun vil. I flere av filmene ble scener og dialoger krydret for ytterligere å nøre opp under pressens interesse for dem som par. Kombinasjonen av disse flertydige og ordknappe dialogene, og den virkelige kjemien skuespillerne imellom er hva som gjorde filmene de spilte sammen i spesielle.

Etter fire filmer sammen satte to graviditeter Bacalls karriere på delvis vent, og ved Bogarts tidlige død i 1957 var Bacall bare 32 år. Hun fikk siden en lang karriere, både i film og på scenen. Hun ble imidlertid forbundet med disse få filmene i store deler av sitt liv, delvis på grunn av hennes fabelaktige rolleprestasjoner, og delvis på grunn av den eksplosive populariteten hun og Bogart opplevde.

Så kom å opplev magien som kan oppstå når et av verdens mest berømte filmpar slår seg løs på Cinemateket. Det er fire filmer som gnistrer av samspill og speiler skuespillernes virkelige forhold i disse få årene i deres liv.

Relaterte filmer