Bergenstoget plyndret i natt. Regi: Uwe Jens Krafft. Norge 1928. Norske og engelske mellomtekster. Utleie: Nasjonalbiblioteket. 35mm, 1 t 15 min.

En påskekrim av det opprinnelige slaget!

Spenningsromanen «Bergenstoget plyndret i natt!» fra 1923 regnes som Norges første påskekrim, med en forhistorie av de sjeldne. Den er skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie under psevdonymet «Jonathan Jerv» og ble en salgs-suksess både i Norge og Sverige. Like kjent som boken selv var dens salgskampanje, hvor forlaget rykket inn annonser på forsiden i flere aviser. Rett under avisenes tittelhode sto det med fete typer: «Bergenstoget plyndret inat!» Bekymrede slektninger som hadde sine kjære på toget kontaktet avisene og rabalderet var i gang. Med dette hadde romanen sparket i gang den særnorkse påskekrim-tradisjonen i stor stil: Boken utkom i påsken, og handlingen var lagt til både påsken og norske fjell og vidder.

Fem år senere dannet suksessromanen utgangspunkt for den første norske storfilmen med internasjonale ambisjoner. Budsjettet var rekordhøyt, og alt lå til rette for en suksess. I filmens handling var det rikelig med spenning og kjærlighet. To av datidens store stjerner hadde hovedrollene, og det var påkostede og spektakulære scener med ranere på flukt i flott fjellnatur.

Filmen har form av en romantisk komedie: Studenten og sportsmannen Tom forsøker å vinne den vakre Gretes gunst ved å foreta et væpnet ran på nattoget fra Oslo til Bergen, natt til 1. april. Forbrytelsen skal skape publisitet for NSB ­ og samtidig gi Tom fast stilling som reklamesjef ved jernbanen.

—————–

Stumfilmpianist extraordinaire Jørgen Larsson vil akkompagnere filmen på piano, og også denne gang vil han bruke kinoens flerkanalssystem i en livemiks. Vi tok en prat med Jørgen.

Du liker filmen godt, hvorfor det?
Som Finsebu er dette den ultimate stumfilmen, med flukt og forfølgere på ski nedover bratte fjellsider i høyfjellet. Her er uendeligheter med sne og vidder, spenning og tog. En historie med mange smarte tvister, fortalt i høyt tempo, med humor og frisk norsk frilyndthet, med hjelp av et tysk filmcrew som var spesialister på datidens skifilmer. Ikke ett sekund er bortkastet.

Har du noen planer for musikken til denne visningen?
Til denne visningen kommer jeg til å være mer kontemporær enn jeg pleier og legger mer vekt på flyt og fart enn intenst drama. Det er en lekenhet i filmen som jeg vil prøve å ta vare på. Det blir mere Warp enn Wagner, for å si det sånn. Og så blir det enda mer moro med kinosalens kringlydssystem.